LJUBLJANA – UNESCO kreativni grad – Grad literature

 
en.unesco.org

Ljubljana je poznata kao plodan literarni centar u kojem se godišnje objavljuje oko 850 knjiga. Ima dinamičnu kreativnu scenu i ugošćuje niz velikih internacionalnih događanja. Dom je glavnom programu prestižnog Fabula Festivala, a godišnje ugosti preko 60 poznatih pisaca. Inicijative poput Knjižnice pod krošnjama, Literarnih šetnji i Ljubljana čita obogaćuju javni prostor i aktiviraju i promoviraju čitanje među mladima.

Kako bi stvorila kreativno okruženje za pisce i ostale umjetnike, grad nudi besplatne prostore za održavanje kulturnih aktivnosti i pokreće infrastrukture projekte koji stvaraju prostore za rad umjetnika i tako potiču razvoj kreativnih industrija.

krug

KATOVICE, Poljska – UNESCO kreativni grad – Grad glazbe

 
en.unesco.org

Razvoj Katovica, grada u Poljskoj duboko je obilježilo industrijsko doba. Pod motom „od teške industrije do kreativne industrije“ Katovice ulažu u kreativne i kulturne industrije s ciljem revitalizacije i regeneracije grada. Svake godine grad ulaže 45 milijuna eura u obliku potpora u razvoj kreativne ekonomije, najvećim dijelom fokusirajući se na obnovu kulturnih prostora posvećenih glazbi, koja već pokreće socio-ekonomski razvoj grada.

Katovice svoj razvoj temelje na dugoj tradiciji amaterskih zborova i orkestara, a suvremeni razvoj glazbe obuhvaća mnoštvo žanrova, od klasične glazbe do rocka, jazza, barokne glazbe, elektronske i rap glazbe koji se mogu čuti na 27 glazbenih festivala koji gradu donose godišnje prihode od 2.7 milijuna eura.

ALBA IULIA – Branding za održivi kulturni turizam

 
urbact.eu

Primjer grada Albe Iulie iz Rumunjske pokazuje kako odgovoriti na izazove koji stoje pred mnogim malim i gradovima srednje veličine iz Europe: kako povećati vidljivost u promjenjivom ekonomskom kontekstu i pri tome promovirati kulturnu baštinu. Grad ima bogatu povijest i kompleksnu baštinu koji su bili gotovo u ruševinama na temelju čega je izgrađen integrirani pristup brandingu grada, direktno povezanom sa strateškim planovima grada.

Strateškim pozicioniranjem i valorizacijom resursa te jačanjem lokalnog identiteta grad se pozicionirao kao prepoznatljivo mjesto za investitore, turiste i građane. U sklopu projekta brandinga grada obnovljena je kulturna baština, povećan broj stanovnika grada zbog povećanja broja radnih mjesta kao i broj turista.

GRAZ – UNESCO kreativni grad – Grad dizajna

 
en.unesco.org

Graz ima dva povijesna spomenika na UNESC-ovoj listi svjetske baštine, a svoju strategiju grada dizajna gradi od 2003. godine kada je bio Europska prijestolnica kulture. Od 2011. godine je u UNESCO-voj mreži kreativnih gradova kao grad dizajna. Prepoznajući dizajn kao pristup urbanoj kulturi, vodeću ulogu u oblikovanju životnog okoliša Graz je pridao inteligentnom dizajnu i valorizira podjednako estetsku komponentu dizajna i njegovu sposobnost da olakša svakodnevni život.

Titulu grada dizajna, Graz namjerava opravdati velikim unaprijeđenjem ekonomskog i turističkog sektora u metropolitanskom području Graza. U tu svrhu osnovana je udruga Creative Industries Styria kako bi doprinijela promociji međunarodne suradnje i olakšavanja stvaranja veza s privatnim sektorom jer je Graz i dom mnogih inovativnih tvrtki koje prepoznaju ulogu dizajna i kreativnosti kao jedinstvenih prilika za inovacije.

krug