BALE – Grad hotel

 
www.bale-valle.hr

Kako bi usmjerili razvoj grada, općina Bale izradila je Prostorno-programsku studiju razvoja u kojoj je definirala svoju viziju razvoja grada kao grada hotela. Na ulazu u grad nalazit će se recepcija, a ulice grada opločene bijelim kamenom funkcionirat će kao hodnici hotela.

Kako bi se ostvarila ta vizija u nju su uključeni svi iznajmljivači, ugostitelji i drugi turistički djelatnici, a izrada zajedničkog branda Bala, također, objedinjava sve sudionike u turističkoj ponudi mjesta. Zaštitni znak kojeg će dobiti svi oni čija ponuda zadovoljava stroge kriterije za sudjelovanje u turističkoj ponudi mjesta, garancija je ne samo kvalitete već i sudjelovanja u turističkoj viziji Bala.

krug

ZAGREB – projekt Ilica

 
projektilica.com

U središtima mnogih europskih gradova i kulturnih središta tijekom 1980-ih i 1990-ih došlo je do premještanja središta života i trgovine iz centra prema periferiji što je rezultiralo iseljavanjem stanovništva i zamiranjem tradicionalnih obrtničkih sadržaja što je dovelo do naglog porasta praznih prostora u gradskim centrima. Istovremeno su se u kulturnim središtima počeli razvijati konzumeristički sadržaji usmjereni turistima, a uloga kulture i kulturne baštine svedena je na službenu, statičnu i reprezentativnu.
Ilica je jedna od najpoznatijih povijesnih zagrebačkih gradskih ulica ujedno i glavna ulica grada. Unatoč zapostavljenoj urbanoj infrastrukturi, ispražnjenim i zatvorenim prostorima Ilica je i dalje simbolički i prepoznatljivi topos grada Zagreba. U tom kontekstu pokrenut je projekt „Readymade Ilica“ s težnjom pronalaženja suradničkih modela upravljanja kulturnom i povijesnom baštinom koji će omogućiti lokalnim zajednicama da reaktiviraju prostore i općenito ekonomiju zapuštenih starih gradskih cjelina u svrhu vlastitog ekonomskog i društvenog razvoja putem kreativnih i kulturnih industrija čime bi se potaknula i njihova fizička obnova. Ti prostori i lokalni kreativnih i kulturni potencijali shvaćeni su kao resursi koje lokalna zajednica može iskoristiti kako bi sačuvala lokalna obilježja i kulturnu raznolikost te generirala nove vrijednosti- povećanje vidljivosti lokalnih aktera iz kreativnih i kulturnih industrija kroz nova radna mjesta u gospodarskom, kreativnom i turističkom sektoru i povećanje kvalitete života stanovnika.

ZAGREB – Željko Koprolčec-dvorište na Krešimircu

 
Željko Koprolčec

Na Krešimirovu trgu 3, u čarobnom zelenom ambijentu dvorišta skrivenog od gradske vreve, nalazi se atelijer renomiranog fotografa Željka Koprolčeca, kojeg autor svake godine otvara za javna kulturno-umjetnička druženja i događanja.

Susreti i razmjena znanja i iskustava po atelijerima nekada su bili sastavni dio bogatog i živahnog društvenog života Zagreba, u kojima su se sastajali umjetnici različitih provenijencija, stručnjaci i amateri, ali i zaljubljenici u umjetnost i znatiželjnici.

Izostanak sličnih inicijativa, ali i razmjene profesionalnih iskustava među fotografima, potaknuli su Koprolčeca da otvori vrata svojeg dvorišnog atelijera, i fotografske izložbe upotpuni s drugim poslasticama, poput glazbenih koncerata, video projekcija, dramskih izvedbi itd.

KAŠTELA – ulica kulture

 
www.kastela.hr

Grad Kaštela 2016. Godine predstavio je projekt „Ulica Kaštelanskog crljenka“ koja bi trebala puteve i ulice koji se protežu uz morsku obalu svih sedam Kaštela, od Kaštilca u Kaštel Gomilici do Kule Nehaj u Štafiliću pod imenom Kaštelanskog crljenka, sorte vine, povezati označavanjem kulturnih i tradicijskih lokacija i događanja.

Ovaj projekt dio je napora da se u Kaštelima produži turistička predsezona, pa je tako održano prvo Kreativno proljeće u kaštelima, manifestacija s ciljem da se kreativne i kulturne industrije uključe u formiranje turističke ponude grada. Projekt bi dugoročno trebao doprinijeti razvoju kulturnog identiteta grada kao turističkog odredišta.

krug

VARAŽDIN – Špancirfest

 
spancirfest.com

Špancirfestival je ulični festival koji se održava u gradu Varaždinu, po varaždinskim ulicama i trgovima.
Prvi festival održan je 1999. godine i od tad se održava svake godine krajem kolovoza.

Ovaj festival ima nekoliko manjih festivala kao sastavne dijelove:

Komedija fest
Hlapec fest (dječje predstave, za djecu do 14 godina)
Moderato fest (za ljubitelje ozbiljne glazbe, koncerti)
Jazz festival
Ritam fest (koncerti, razni glazbeni izričaji)
Ulica fest (ulični umjetnici, akrobati, žongleri, glazbenici, lutkarske predstave)
Festival sadrži 300-tinjak potprograma.

ZADAR – morske orgulje

 
www.zadar.travel

Kamene stepenice protežu se na sedamdesetak metara obale, podijeljenih u sedam desetmetarskih sekcija, ispod kojih je, na razini najnižeg mora oseke, okomito na obalu ugrađeno 35 polietilenskih cijevi različitih dužina, promjera i nagiba, koje se koso uzdižu do obalnog poločanja i završavaju u kanalu (servisnom hodniku). Zrak potisnut valom vodi se iz šireg u uži profil, kako bi dobio ubrzanje i prozveo zvuk u sviralama (LABIUMI – zviždaljke) smještenim u hodniku ispod obalne šetnice,

odakle zvuk (kroz mistične otvore u kamenu) izlazi u prostor šetnice. Instrument ima sedam klastera po pet biranih tonova izvedenih iz matrice dalmatinskog klapskog pjevanja. Kao što je energija mora nepredvidiva u bezbrojnim izmjenama plime, oseke, veličine, snage i smjera, tako je i vječni koncert morskih orgulja neponovljiv u bezbrojnim glazbenim varijacijama, čiji je autor i interpret sama priroda

DUBROVNIK – projekt Lazareti

 

Projekt Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika osmišljen je kroz jedanaest komponenti. Projektom će se obnovit tri lađe spomeničkog kompleksa Lazareti te će se nabaviti oprema potrebna za izvođenje kulturno-turističkih programa zanimljivih lokalnom stanovništvu i turistima. Educirati će se projektni tim o upravljanju kulturnim dobrima što će osigurati kvalitetno upravljanje i financijsku i sadržajnu održivost. Nositelj projekta je Grad Dubrovnik, a partnerstvo čine javne institucije, privatni i civilni sektor.

Kroz projekt će se brinuti o okolišu kroz uvođenje obnovljivih izvora energije u vanjsku rasvjetu, instalaciju 3 pametne klupe i zamjenu rasvjetnih tijela u LED rasvjetu. Projekt je prilagođen potrebama svih ljudi: educirati će se turističke vodiče o vođenju osoba s invaliditetom te će se izraditi maketa Lazareta koja će služiti slijepim osobama za doživljaj kulturne baštine.