Grad Pleternica je član mreže Kreativnih gradova Hrvatske pa je veliki odaziv brojnih predstavnika institucija i udruga iz toga grada na radionicu čiji je cilj bio razmotrititi na koji način se u gradu može kreirati novi sadržaj, a potom i na koji način bi ga trebalo promovirati, najbolji pokazatelj stvarnog interesa dionika za kreiranje planova i strategija koje će kreativnima i poduzetnima biti vjetar u leđa za ostvarivanje projekata koji će doprinijeti kvalitetnijem životu zajednice.

Temelj razvoja kulture i kulturnih događanja u gradu je vezan za knjižnicu i čitaonicu Pleternica (osnovana 1907.), u kojoj se radionica i održala.

Uz raznolika događanja u organizaciji raznih udruga i institucija te dugogodišnju tradiciju svetkovanja blagdana “Gospe od suza”, u Pleternici se od 1982. godine svakog lipnja održava najveća pleternička manifestacija LIDAS (Lipanjski Dani Amaterskog Stvaralaštva), koja je višednevna i ugošćuje razne KUD-ove iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. U sklopu LIDAS-a se od 1993. godine održavaju i Cvjetići glazbe, dječji tamburaški festival koji je sjajno posjećen i popularan među djecom i odraslima.
U 2018. godini Pleternica je dobila “Trg bećarca”, jedini takav na svijetu, na kojem je izgrađen i “Muzej bećarca” čije će otvorenje taj važan element hrvatske kulturne baštine prezentirati na najkvalitetniji mogući način. Izdvajanje “bećarca” kao ključnog elementa brendiranja destinacije Pleternici će u budućnosti donijeti prepoznatljivost i novi zamah u kreiranju kulturne i turističke ponude.
Na radionici su sudjelovali predstavnici sljedećih udruga i institucija:

Poduzetnički centar Pleternica d.o.o.
Osnovna škola fra Kaje Adžića Pleternica
Glazbena škola Požega – područno odjeljenje Pleternica
Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica

Udruge za djecu:
Društvo naša djeca Pleternica
Hrvatsko žensko društvo Pleternica
Udruga Osmjeh Pleternica
Udruga Radost Pleternica

Ostali:
KUD Rama Pleternica
Vladimir Štibrić – turistički vodič
Udruga slijepih Šestočka Pleternica