“Jazz nije samo glazba, to je način života, postojanja i razmišljanja.” (Nina Simone)

Međunarodni dan jazza obilježava se 30. travnja u gradovima diljem svijeta. Utemeljila ga je Opća skupština UNESCO-a 2011. godine s ciljem slavljenja umjetnosti jazza, naglašavanja njezine važnosti u poticanju dijaloga i borbi protiv diskriminacije te promicanja jazza kao univerzalnog jezika mira.

Dan jazza ujedinit će milijune studenata, akademika, glazbenika, ljubitelja glazbe, a posebice obožavatelja jazza, glazbenog žanra populariziranog početkom 20. stoljeća.
U svijetu će se tim povodom organizirati prigodni programi – predavanja o povijesti jazza, panel diskusije, radionice, filmovi s jazz tematikom, čitanja knjiga, kao i kazališne predstave.

Jazz je žanr koji se razvio na jugu SAD-a iz bluesa i ragtimea, a pretpostavlja se da je ime dobio prema riječi jasm iz američkog žargona, koja označava polet ili nagon i najbolje opisuje energiju i raspoloženje izvedbe.

Globalno slavlje Međunarodnog dana jazza obilježit će se velikim koncertom svjetski poznatih umjetnika u Melbourneu, a programe hrvatskih gradova možete pronaći na linku: https://bit.ly/2IY4CF7.